"De Denker
  en de doener"

Helemaal in gedachten verzonken ben ik wel eens met mijn kop tegen een lantarenpaal opgebotst.

De denker en de doener   
Ik kan het niet ontkennen. Helemaal in gedachten verzonken ben ik wel eens met mijn kop tegen een lantarenpaal opgebotst. Misschien wel meer dan eens, maar die keer uit mijn lagereschooltijd staat mij het meeste bij. Wat een dreun. Het werd gezien.   

Er is meer dat ik niet kan ontkennen. Op de camping met familie en vrienden in Frankrijk las ik op mijn 16e een boek. Een dik, dik boek van Tolkien. Ook dat is gezien en leverde gelijk de bijnaam van ‘l’intellectuel’ op. Mijn vrienden vonden lezen de verkeerde prioriteit, want die moest bij de meisjes liggen. Mijn moeder vond dat eigenlijk ook. Het was niet handig van mij.   

Sindsdien draag ik wel een beetje de reputatie van een dromer met mij mee. Een beetje onhandig en wereldvreemd misschien. De tijd is voorbij dat ik mij daar nog echt druk over maak of behoefte vol dat te ontkennen. Het is van gruwel tot glimlach verwerkt. En ondertussen heb ik, zo denk ik, veel meer laten zien dan bij een dromer hoort. Als ik dan gevraagd word om tekst voor een website als deze te maken, werpt het wel de vraag op wat ik wel ben, als ik niet die dromer ben. Met één woord kom ik er niet, dus het worden er twee + twee: de eerste twee zijn de denker en de doener. Beide woorden horen natuurlijk bij elkaar. Bij mij worden ze met elkaar verbonden en vooraf gegaan door de volgende twee: de realist en de idealist. Ik leg uit.        

Overzicht van "Denker en Doener" gedichten

Oekraïne 2022

Na de inval van Putin's Rusland in Oekraïne zijn we allemaal verontrust. Op een bijeenkomst op de markt in Gouda geeft de stadsdichter daar woorden …

Gouda in Beeld en Gedicht

Het project "Gouda in Beeld en Gedicht" verbindt historische foto's van Gouda met moderne gedichten en goede broninformatie. Het is een project in …

Ik zou blij moeten zijn

Gedicht over de vermoeidheid aan het einde van de pandemie. We zouden blij moeten zijn met het terugdringen van de maatregelen, maar toch lukt dat …

Ik zou zo graag ...

De gemeente Gouda op 14 januari 2022, in een vanwege het virus lege raadszaal. Wel konden burgers gesprekken voeren in verschillende digitale …

Het wordt mooier / dan wat het is

Kerstgedicht 2021-2022. Geschreven tijdens een nieuwe lockdown.